Parhaat kävelykengät – vinkit onnistuneeseen kenkävalintaan

Onko etsinnässä uudet kävelykengät, mutta niiden ominaisuudet askarruttavat? Kävelykenkien maailmassa on tänä päivänä tarjolla lukuisia malleja, joiden joukosta sen oikean löytäminen voi tuntua haastavalta. Jatka lukemista – tässä artikkelissa opastamme löytämään omiin käyttötarpeisiisi parhaat kävelykengät antamalla vinkit kenkävalinnassa huomionarvoisiin seikkoihin.

Valitse ominaisuudet käyttötarkoituksen mukaan

Kävely on antoisaa ajanvietettä, josta kiittää niin mieli kuin kehokin. Ympäristöstä riippumatta kävely on sitä miellyttävämpää, mitä mukavammat kävelykengät onnistuu itselleen valitsemaan. Useimpien kävelyn parissa viihtyvien mielestä kaikkein parhaat kävelykengät ovat tinkimätöntä mukavuutta tarjoavat lenkkarit, jotka taipuvat monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Lenkkareilla voi suunnata varmoin mielin niin asfaltille, metsäpoluille kuin töihinkin, kunhan kenkämallin valinnassa kiinnittää huomiota muutamiin seikkoihin, jotka niiden käyttöympäristö määrittää.

Kun tarkoituksena on löytää mukavat kävelykengät kaupungin kaduille, hyvät jalkineet asfaltille ovat lenkkarit, jotka tuntuvat jalassa mukavilta, vakailta ja tukevilta. Asfaltilla kävelyyn käytettävistä lenkkareista on hyvä löytyä runsaan iskunvaimennuksen sekä jalkaholville optimaalisen tuen tarjoavat välipohjat kuten myös pehmeät sisäpohjat, jotka antavat mukavuutta jokaisella askeleella ja saavat käyttäjänsä kiittämään kenkävalinnasta. Hyvät lenkkarit kävelyyn asfaltilla usein myös näyttävät tyylikkäiltä – tänä päivänä yhä useampi pukee kaupungille jalkaansa trendikkäät lenkkarit, jotka näyttävät hyvältä lähestulkoon mihin tahansa asuun yhdistettynä. Saatavana on sekä hillityn sävyisiä että värikkäämpiä lenkkareita, joista löytyy helposti omaan pukeutumistyyliin ja asukokonaisuuksiin sopiva malli.

Jos taas suunnitelmissa on hankkia kävelykengät pidemmille kävelylenkeille, joiden reitit koostuvat suurimmaksi osaksi metsäpoluista, huomiota kannattaa kiinnittää maastoon sopivan iskunvaimennuksen valitsemiseen. Toinen tärkeä ominaisuus pitkille kävelylenkeille on kenkien optimaalinen hengittävyys, jotta jalat tuntuvat mahdollisimman raikkailta vielä lenkin loppuvaiheessakin. Hyvät lenkkikengät kävelyyn pidemmille reiteille ovat myös sellaiset, jotka tarjoavat vedenpitävyyden – tästä ominaisuudesta on suunnaton hyöty kosteammilla keleillä, kun jalat pysyvät kuivina koko lenkin ajan.

Seisomatyössä jalat altistuvat työpäivän aikana huomattavalle rasitukselle, joten jalkojen hyvinvointiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Lenkkarit sopivat mainiosti myös jalkineiksi työtehtäviin, joissa jalkojen päällä vietetään suurin osa päivästä. Työkäyttöön kannattaa valita lenkkarit, jotka tukevat jalkaholvia ja tarjoavat riittävän iskunvaimennuksen jalkojen, polvien, lonkkien ja selän kuormituksen minimoimiseksi. Luistamaton ulkopohja tuo kenkiin lisäplussaa turvallisuuden parantumisen muodossa.

Iskunvaimennuksen valinnassa huomioitavaa

Iskunvaimennuksen tehtävänä kävelykengissä on nimensä mukaisesti vaimentaa kehoon kohdistuvia iskuja. Kenkiä täydentävä laadukas iskunvaimennusteknologia varmistaa koko kehossa miellyttävältä tuntuvat kävelykokemukset. Iskunvaimennusta valitessa tärkeintä on huomioida ensiksi alusta, jolla lenkkareita tullaan pääsääntöisesti käyttämään. Nyrkkisääntönä tässä on valita maastopoluilla tapahtuville kävelylenkeille hieman ohuemmalla pohjalla varustetut, vähäisemmän iskunvaimennuksen tarjoavat lenkkarit. Tämä siitä syystä, että maastossa alusta myötäilee enemmän jalkojen alla asfalttiin verrattuna, minkä lisäksi ohuemmilla pohjilla saa paremman tuntuman alustaan.

Asfaltille puolestaan parhaat kävelykengät ovat voimakkaammalla iskunvaimennuksella  varustetut lenkkarit, jotka vaimentavat kovan alustan aikaansaamaa tärinää vähentäen tällä tavoin kehon kokemaa rasitusta. Myös työkäyttöön tulevien lenkkarien on hyvä tarjota tehokkaampi iskunvaimennus. Iskunvaimennusta valitessa saatavilla on ensinnäkin kevyemmästä ja pehmeämmästä EVA-materiaalista valmistetuilla välipohjilla varustettuja lenkkareita, jotka sekä vaimentavat että tuntuvat käytössä kevyeltä. Toinen vaihtoehto on kiinteämmästä TPU-materiaalista valmistetut välipohjat sisältävät lenkkarit, jotka tarjoavat reagoivamman vaimennuksen, mutta EVA-materiaaliin verrattuna hieman raskaamman tuntuman. On makuasia, kumpaan ominaisuuteen omissa tehokkaasti iskuja vaimentavissa lenkkareissa haluaa mieluummin panostaa.

Huomioi kenkävalinnassa sopiva koko ja istuvuus

Parhaat kävelykengät ovat lenkkarit, jotka sopivat jalkaan optimaalisesti niin kokonsa kuin istuvuutensa puolesta. Parhaat lenkkarit kävelyyn eivät saa olla liian ahtaat, jotta voidaan välttyä jalkojen kipeytymiseltä. Sen sijaan lenkkareissa on hyvä olla riittävästi tilaa optimaalisen liikkuvuuden varmistamiseksi ja ikävien rakkojen muodostumisen ehkäisemiseksi. Leveämpään jalkaan kannattaa aina valita leveämmällä lestillä varustettu kävelykenkä, joka varmistaa käyttömukavuuden ja riittävän tilavuuden. Istuvuutta voi parantaa erillisillä pohjallisilla.

Varustaudu kävelyihin laadukkaalla repulla

Parhaat kävelykengät ovat siis lenkkarit, jotka valitaan käytettävän alustan ja käyttötarkoituksen mukaan. Tämän ja muut edellä luetellut vinkit huomioimalla olet valmis valitsemaan uudet kävelykenkäsi. Viihdytpä sitten pidemmillä kävelylenkeillä luonnon poluilla, kävelyn parissa kaupungin kaduilla tai kävelet mielelläsi työmatkasi, laadukas ja käyttötarpeisiisi sopivan kokoinen reppu tuo lisämukavuutta kävelyreiteille. Kooltaan kompakti pikkureppu taas voi olla täydellinen valinta pienemmän varustuksen, kuten vesipullon, lompakon ja puhelimen, mukana kuljettamiseen.