Liikunnan hyödyt kantavat terveempään tulevaisuuteen

Saatko arjessasi tarpeeksi liikuntaa? Toivottavasti, sillä liikkumisella on lukuisia terveysvaikutuksia, joiden ansiosta niin fyysinen kuin psyykkinen terveytesi voi kohentua. Lue artikkelistamme siitä, millaisia paitsi välittömiä myös pitkäaikaisia hyötyjä voit saada elämääsi liikkumalla säännöllisesti.

Liikunnallinen elämäntapa kannattaa

Elämämme on muuttunut viime vuosikymmeninä valtavasti. Harva meistä saa enää tarvitsemaansa fyysistä liikettä pelkästään työtä tekemällä, vaan moni on jumiutunut tietokoneen ääreen työpäivinään. Käytämme entistä enemmän autoa liikkumiseen, ja kuin huomaamatta päivittäinen hyötyliikunta voi jäädä vähäiseksi. Suositukset kehottavat ihmistä liikkumaan vähintään puoli tuntia joka päivä, mikä ei ole vaikeaa toteuttaa, kun hoksaa hyödyntää liikkumisen mahdollisuuksia pitkin päivää. Työ- tai koulumatkojen taittaminen edes osaksi kävellen tai pyöräillen, pienet taukoliikuntahetket istumatyön lomassa tai vaikkapa portaiden käveleminen hissin sijaan kerryttävät nopeasti päivittäistä liikuntamäärää.

Liikunta kannattaakin ajatella olennaisena osana elämäänsä, elämäntapana, eikä pelkästään arjesta erillisenä harrastuksena tai asiana, jota on pakko lähteä erikseen tekemään. Kaikesta liikkumisesta on hyötyä, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.

Liikunnan välittömät vaikutukset

Säännöllinen ja monipuolinen liikunta tuo heti mukanaan hyötyjä, ja hyödyt vain kasvavat mitä kauemmin liikkuvaista elämäntapaansa jaksaa jatkaa. Hämmästyttävää on se, että jo heti ensimmäisestä kerrasta voi saada hyötyjä! Liikkuminen vaikuttaa välittömästi esimerkiksi mieleen siten, että aivojen saadessa paremmin happea mieliala kohenee, koska aivojen verenkierto vilkastuu, hermoimpulssit tehostuvat ja kehoa aktivoivan sympaattisen hermoston toiminta parantuu. Samalla keskittymiskyky ja tarkkaavaisuus tehostuvat, joten voit huomata ajatuksiesi virkistyneen ja ratkaisukykysi parantuneen.

Mielen lisäksi myös fyysinen kehosi saa välittömiä hyötyjä liikunnasta. Liikunnan vaikutus hengitys- ja verenkiertoelimistöön alkaa heti. Kun liikut, sykkeesi kohoaa, hengityksesi kiihtyy ja verenkierto alkaa toimia paremmin. Tehostunut verenkierto antaa lihaksille happea, rasvayhdisteitä ja sokeria lihastyön tekemiseen. Energiankulutuksesi kasvaa, millä on positiivinen vaikutus rasva- ja sokeriarvoihin. Myös nivelet alkavat heti voida paremmin, sillä aineenvaihdunnan parantuessa liikkeelle lähtenyt nivelneste voitelee niveliä ja liikelaajuudet kasvavat.

Liikunnan terveysvaikutukset siis alkavat heti ensimmäisestä kerrasta, ja säännöllinen liikkuminen tehostaa ja tuo uusia vaikutuksia viikko viikolta enemmän.

Pidemmän ajan kuluessa saatavat liikunnan hyödyt

Liikunnan vaikutukset alkavat näkyä eri tahtiin. Osa niistä on välittömiä mutta osa tarvitsee viikkojen tai kuukausien säännöllisen liikkumisen, jotta niistä tulee ilmeisiä. Kuitenkin jo parissa viikossa voit alkaa huomata muutoksia. Henkinen hyvinvointi paranee, kun mieliala nousee, ja lievemmät ahdistustilat tai masennusoireet voivat lievittyä. Liikkumisen jälkeen keho rentoutuu, jolloin nukahtamisesta voi tulla helpompaa ja unen laadusta parempaa. Muutaman viikon sisällä voit huomata myös tasapainosi ja koordinaatiosi kehittyneen. Ja jos olet kärsinyt tuki- ja liikuntaelimistön vaivoista, kipusi ovat voineet alkaa lievittyä.

Kuukausien kuluessa kestävyyskunto kasvaa, kun sydän- ja verenkiertoelimistön toiminta parantuu. Tämä näkyy muun muassa leposykkeen ja verenpaineen laskuna. Lihasvoimakin kehittyy, kun lihassolujen massa kasvaa. Rasvanpolton vaikutukset alkavat näkyä, kun perusaineenvaihdunta tehostuu. Puolessa vuodessa kykysi sietää stressiä on parantunut, kun aivojen toiminta ja hermoston tasapainoisuus lisääntyvät. Saatat huomata vastustuskyvyn parantuneen, koska säännöllinen liikunta vahvistaa immuunipuolustusta. Elimistösi tila kohenee hienosti, kun rasva-arvot parantuvat, sokeriaineenvaihdunta tehostuu ja verenpaine laskee.

Pitkään jatkunut liikunta ennaltaehkäisee todetusti sydän- ja verisuonitauteja sekä elintasosairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta. Tutkimusten mukaan liikunnan on huomattu vaikuttavan myös tiettyjen syöpien, kuten rintasyövän ja paksusuolensyövän, esiintyvyyteen. Luuston vahvistuminen puolestaan edesauttaa tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen pysymistä poissa tai niistä toipumista.

Miten liikkua enemmän?

Tässä vaiheessa olet varmasti jo vakuuttunut liikunnan hyödyistä, mutta sinua saattaa silti mietityttää, miten saisit arkeesi enemmän liikuntaa, jos se tähän asti on jäänyt vähemmälle. Jotta liikunnasta saa pysyvän tavan, kannattaa kokeilla eri lajeja löytääkseen mieleisensä: kaikki ei sovi kaikille. Toisaalta kannattaa myös hyödyntää hyötyliikuntamahdollisuudet, esimerkiksi ajamalla pyörällä työ- tai muita matkoja. Pelkkä hyvien juoksukenkien hankkiminen voi jo innostaa kävelemään enemmän tai lähtemään vaikkapa koko perheen voimin ulkoilemaan. Tai ehkä hommaat jalkapallon ja perustat leikkimielisen höntsäjoukkueen kavereidesi kanssa, jonka ansiosta saat liikuntaa sekä hyvää mieltä kavereiden tapaamisesta. Tärkeintä on, että nautit siitä, mitä teet, ja annat itsellesi lahjaksi terveemmän elämän säännöllisellä fyysisellä liikkumisella!