Budjettipäivät ovat alkaneet!
Saat REKISTERÖITYNEENÄ DB Schenkerin noutopistetoimitukset 4,90 eur (7,90 eur). Toimitusaika Budjettipäivillä 3-7 arkipäivää.

 

5 tärkeää vinkkiä kevätliikkujalle – tässä parhaat asut ulkoiluun ja juoksulenkille

Kevätaurinko kutsuu liikkumaan, mutta huonokaan sää ei ole este ulkoilulle. Katso asiantuntijoiden pukeutumisvinkit vaihtelevaan kevätsäähän.

Keväällä sää vaihtelee kosteasta nollakelistä aurinkoiseen ja lämpimään. Liikkuminen on aina yhtä antoisaa, kunhan pukee ylleen oikeanlaiset varusteet.

1. Laadukas takki ja housut ovat kaiken a ja o

Kevyt softshell-takki on kävelijän ja kuntoliikkujan yleishyvä vaate kaikkiin keleihin: se suojaa tuulelta ja hylkii hieman vettä, mutta on usein hengittävämpi kuin kalvollinen, täysin vedenpitävä takki, ja siksi mukavampi käytössä.

– On tylsää, jos ihmiset jättävät ulkoilun väliin sään takia. Sade on yhtä hyvä kuin auringonpaiste, tiivistää Budget Sportin valikoimapäällikkö Anne Mänty, joka on itsekin innokas ulkoliikkuja.

Naisten (1.) Icepeak Bethune Softshell, 69,95 €, ja miesten (2.) Icepeak Biggs Softshell -takki, 49,95 €, kuuluvat kevätliikkujan vakiovarusteisiin. Miesten (3.) Icepeak Brilliant -retkeilyhousujen, 79,95 €, pinta hylkii tuulta sekä likaa ja joustavat ominaisuudet tuovat käyttömukavuutta – housut sopivatkin yhtä hyvin kaupungin kaduille kuin retkeilykäyttöön.

Hikiliikkujan kannattaa valita kevyempi juoksutakki ja kiinnittää huomiota hengittävyyteen ja tuulenpitävyyteen. Housujen valinta on makuasia.

– Naiset juoksevat yleensä mieluiten trikoissa, kun taas miehet valitsevat useammin tuulihousut. Saatavilla on myös juoksuhousuja, joissa lahkeet ovat kapeat ja yläosa väljempi, vinkkaa Budget Sportin valikoimapäällikkö Anita Tuovinen.

(1.) Touch9 Jessica -juoksutrikoissa, 24,95 €, on harjattu sisäpinta, joka pitää lämpimänä kylmempinä päivinä. (2.) Touch9 Nat -juoksutrikoot, 24,95 €, ja (5.) kevyt Touch9 Stam -juoksutakki, 24,95 €, ovat parhaimmillaan, kun mittari on reilusti plussan puolella. (3.) Miesten Craft Essence -urheiluhousuissa, 49,95 €, lahkeet ovat kapeat, mutta yläosa väljempi. (4.) Nike Essential -juoksutakki, 69,95 €, pitää tuulen loitolla ja huppu antaa lisäsuojaa viimaa ja sadetta vastaan.

2. Valitse tekniset ominaisuudet tarpeen mukaan

Vedenpitävyys, hengittävyys ja joustavuus ovat teknisiä ominaisuuksia, jotka kannattaa pitää mielessä sopivia ulkoiluvaatteita valittaessa. Samalla on hyvä pohtia, haluaako vaatteisiin tuulelta suojaavan hupun tai tuuletusaukkoja, jotka saavat ilman kiertämään lisäten käyttömukavuutta.

Materiaalien osalta liikkujan kannattaa välttää puuvillaa, joka sitoo kosteuden ikävästi itseensä. Laadukkaat urheiluvaatteet valmistetaan teknisistä materiaaleista, jotka hengittävät ja siirtävät kosteuden pois iholta.

– Myös villaa käytetään urheiluvaatteissa, sillä se sopii ominaisuuksiltaan liikkujalle – kylmällä villa lämmittää ja lämpimällä viilentää, Tuovinen muistuttaa.

Naisten pitkähihainen (1.) Touch9 Nikki -juoksupaita, 9,95 €, ja miesten lyhythihainen (2.) New balance Core -juoksupaita, 27 €, hengittävät ja pitävät olon kuivana juoksulenkin aikana.

3. Opettele kerrospukeutumisen salat

Kerrospukeutuminen on ratkaisu vaihteleviin säihin. Pidemmälle retkelle lähtiessä kannattaa reppuun pakata ylimääräinen fleece- tai villapaita sekä vedenpitävä vaatekerta, joka toimii pelastuksena sateen sattuessa.

Kaikki liikkujat ovat kuitenkin erilaisia: jotkut palelevat helposti ja toiset juoksevat pakkasellakin shortseissa. Alipukeutumista yleisempi virhe on laittaa ylle liikaa vaatetta, mihin Mänty antaa toimivan nyrkkisäännön.

– Jos liikkumaan lähtiessä ensimmäiset viisi minuuttia tuntuu hieman viileältä, ollaan oikein pukeuduttu, sillä keho lämpenee nopeasti, hän sanoo.

Naisten (1.) Didriksons Wida -ulkoilutakki, 99,95 €, ja (4.) Halti Fort -ulkoiluhousut, 69,95 €, sekä miesten (2.) Columbia Inner Limits -ulkoilutakki, 79,95 €, ja (3.) Halti Fort -ulkoiluhousut, 69,95 €, pitävät hyvin vettä ja sopivat uloimmaksi vaatekerrokseksi sadesäällä.

4. Nainen, muista urheiluliivit!

Myös alusvaatteilla on tärkeä rooli liikkujan vaatekaapissa. Yksi liian vähän huomiota saava seikka on Tuovisen mukaan urheilurintaliivien merkitys.

– Suomalaiset naiset ostavat yleensä vääränkokoisia liivejä. Ympärysmitan tulee olla tarpeeksi kireä ja kuppikoon tarpeeksi iso, jotta liivit ovat tukevat. Shock Absorber on liivien Rolls-Royce, joka sopii myös isorintaiselle, hän vinkkaa.

Shock Absorber Run -urheilurintaliivit, 52,95 €, antavat tarvittavaa tukea myös juoksijalle.

5. Huolla urheiluvaatteet oikein

Ulkoiluvaatteet kannattaa pestä ja huoltaa säännöllisesti, jotta ne säilyttävät ominaisuutensa. Vaatteet kannattaa pestä pesukoneessa heti urheilusuorituksen jälkeen nestemäisellä pyykinpesuaineella, mutta huuhteluainetta kannattaa välttää, sillä se saattaa tärvellä elastaanin ja tekniset materiaalit.

Ulkoiluvaatteiden vettä hylkivä ominaisuus saattaa ahkeran käytön myötä heikentyä, mutta Männyn mukaan lämpökäsittely auttaa aktivoimaan sen uudestaan.

– Vaate kannattaa laittaa pesun jälkeen kuivauskaappiin tai silittää miedolla lämmöllä, jos se on pesuohjeen mukaan sallittua. Ylipäätään kannattaa noudattaa ohjeita, jolloin vaatteet pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään, hän muistuttaa.

Tutustu kevään parhaimpiin ulkoilu- ja vapaa-ajan asuihin