Pyörä & eturauhanen – heikentääkö pyöräily seksuaaliterveyttä?

Pyöräily on monille meistä lempiaktiviteetti, jolla on tarjottavanaan loputtoman raikkaan ulkoilman lisäksi lukemattomia terveyttä edistäviä hyötyjä. Pyöräilyn tarjoamat edut ovat kiistattomat, mutta siitä huolimatta pyöräilyä harrastavan mieleen voi kuitenkin joskus juolahtaa erilaisia turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä pyöräilijän sukupuolesta riippumatta. Kun naispuolista pyöräilijää voi askarruttaa esimerkiksi pyöräileminen raskausaikana, mies puolestaan saattaa joutua pohtimaan, voiko pyöräily mahdollisesti vaikuttaa negatiivisesti eturauhaseen ja sitä kautta myös omaan seksuaaliterveyteen.

Tänä päivänä internetin lukuisilta keskustelupalstoilta voi löytää pyöräily ja eturauhanen -aiheisia keskusteluja, joissa miespuoliset pyöräilijät kirjoittavat seksuaaliterveyteen liittyvistä huolistaan. Miesten anatomian vuoksi ei ole ihme, että monen miespyöräilijän mieleen jossain kohti elämää juolahtaa, voiko pyöräily mahdollisesti aiheuttaa eturauhasen liikakasvua, erektio-ongelmia, lapsettomuutta tai jopa kives- tai eturauhassyöpää. Näille peloille ei kuitenkaan yleensä ottaen ole aihetta, sillä tällaisten ongelmien ilmaantumisesta pyöräilyn seurauksena ei ole olemassa tieteellistä näyttöä. On kuitenkin muutamia eturauhaseen liittyviä seikkoja, joista jokaisen miespuolisen pyöräilijän olisi hyvä olla tietoinen. 

Mieskin voi pyöräillä turvallisin mielin

Edellä mainittujen huolten lisäksi miespuolisia pyöräilijöitä ovat askarruttaneet myös muun muassa mahdolliset verenkiertohäiriöt ja jännitykset hermoradoissa. Erilaiset huolet ovat ymmärrettäviä siitä syystä, että eturauhasen on todettu voivan joissakin tapauksissa ärsyyntyä pyöräilystä. Eturauhasen mahdollinen ärsyyntyminen pyöräillessä tarkoittaa sitä, että PSA-arvo kohoaa pyöräilyn vapauttaessa tavallista herkemmin PSA:ta eli prostataspesifistä antigeeniä. Kohonnut PSA-arvo ei kuitenkaan välttämättä merkitse sitä, että miespyöräilijä kärsisi eturauhasen liikakasvusta, syövästä tai mistään muustakaan eturauhassairaudesta.

Vaikka kohonnut PSA-arvo yhdistetäänkin joskus eturauhassyöpään, useimmiten korkean PSA-arvon syyksi kuitenkin paljastuu eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, joka on aivan normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Pyöräilyä ei siis suinkaan kannata lopettaa mahdollisten eturauhashäiriöiden pelossa. Tämä siitä syystä, että liikunnan on ensinnäkin todettu edistävän mieskuntoa, minkä lisäksi suurin yksittäinen syy miesten testosteronitason laskuun on ylipaino – ei suinkaan pyöräily tai muut liikunnan ja urheilun muodot. Näin ollen mieskin voi pyöräillä turvallisin mielin murehtimatta lainkaan siitä, ovatko pyöräily ja eturauhanen sopiva yhdistelmä.  

Pehmustetut pyöräilyhousut ovat kannattava hankinta

Mikäli mieltä askarruttaa pyöräily ja eturauhanen yhdistelmänä, pyöräilyharrastusta aloittaessa tai pyöräilyn määrää arkeen lisätessä eräästä varokeinosta voi olla hyötyä eturauhasvaivojen mahdollisuuden minimoimiseksi. Pehmustetut pyöräilyhousut tai pyöräilytrikoot ovat nimittäin oiva keino sekä välttyä kivesten kokemilta kärsimyksiltä että lisätä mukavuutta pyöräilyyn. Optimaalisesti haaraosasta pehmustettujen pyöräilyhousujen etuna on se, että niiden ansiosta kivekset eivät pääse hankautumaan tai puristuksiin, mikä estää niiden ärsyyntymistä ja jopa auttaa välttymään lisäkiveksissä tulehduksen kaltaiselta kiputilalta, johon voi kuulua punoitusta, kuumotusta, jomotusta ja kipristelyä.

Samankaltaisia oireita voi myös aiheutua, jos pyöräillessä on käytössä liian tiukat pyöräilyhousut. Housuostoksilla ollessa on siis aina hyvä varmistaa, että housujen haaraosasta löytyy riittävästi joko väljyyttä tai vaihtoehtoisesti joustavuutta materiaalin puolesta. Pehmustettujen housujen lisäksi myös pehmustettu geelisatula voi auttaa edellä mainittujen vaivojen ehkäisyssä, vaikkakin nykypäivän tavallisetkin satulat ovat kehittyneet siinä määrin, etteivät ne enää aiheuta alapäähän samanlaista painetta kuin aikaisemmin.

Pyöräilykypärällä on ratkaiseva rooli

Kun kyseessä on pyöräily ja eturauhanen, aivan ensimmäiseksi ei juolahtaisi mieleen, miten tärkeää aivojen suojaaminen on eturauhasongelmien välttämiseksi. Pehmustettuja housuja tai geelipehmustettua satulaa tärkeämmässä asemassa on kuitenkin pyöräilykypärän käyttö. Tämä siitä syystä, että aivot ovat tutkitusti tärkein elin erektion säilymisen kannalta, sillä seksuaalisuutta hallitseva kiihottuminen syntyy aivoissa. Aivot myös tuottavat tämän lisäksi sukupuolisuuteen vaikuttavia hormoneja, jotka vaikuttavat omalta osaltaan muiden elinten hormonituotantoon. Kypärä on tunnetusti ainoa keino suojata aivoja aivovaurioilta mahdollisten onnettomuuksien yhteydessä – ja kaiken lisäksi tehokas sellainen. Kuten aina pyöräilyssä, myös miespuolisten pyöräilijöiden on tärkeää varmistaa, että pyöräilykypärä on kunnossa ja kolhiintumaton, ja vaihtaa se uuteen säännöllisin väliajoin turvallisuuden varmistamiseksi.

Pyöräilyn tarjoamat hyödyt ylittävät riskit

Pyöräilyn suosion kasvulla on merkittävä myönteinen vaikutus kansanterveydelle. Tästä syystä pyöräily on eduksi aivan kaikille – iästä ja sukupuolesta riippumatta. On kuitenkin hyvin ymmärrettävää, että tietyt pyöräilyyn liittyvät turvallisuuskysymykset – kuten edellä läpikäyty, monen miespyöräilijän mieltä askarruttava yhdistelmä pyöräily ja eturauhanen – voivat nousta mieleen. Pyöräilyn tarjoamat hyödyt kuitenkin ylittävät riskien todennäköisyydet, minkä vuoksi jokainen meistä voi harrastaa pyöräilyä turvallisin mielin.

Lue myös: